niedziela, 30 marca 2014

Pancakes

Dziś przepis na amerykańskie naleśniki, który dawno temu znalazłam w internecie i korzystam z niego do dziś.

Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1 jajko,
* 1 szklanka mleka,
* 2 łyżki oleju.

Mieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier.
W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem. Dolać mleko i olej.
Połączyć wszystkie składniki. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.
Smażyć na rozgrzanej patelni. Przewracać, gdy na pierwszej stronie pojawią się pęcherzyki powierza.

Ja najczęściej podaję z bitą śmietaną i konfiturą owocową.
Wyśmienicie smakują też posypane cukrem pudrem, lub polane - tradycyjnie - syropem klonowym.

Smacznego!

Inspiracja - www.cookieshunter.com

czwartek, 27 marca 2014

Bita śmietana cynamonowa

Dzisiaj robiąc na drugie śniadanie pancakes, zastanawiałam się z czym je skonsumować.
I wymyśliłam - bitą śmietanę.
Przepis można wykorzystać też do deserów, np. lodów waniliowych, czy galaretki.


Składniki:
* 20ml śmietanki 30%,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego,
* dwie szczypty cynamonu.

Śmietanę ubić trzepaczką lub mikserem na najwyższych obrotach. Po koniec ubijania wsypać cukier i cynamon. Ubijać jeszcze przez minutę.

Smacznego!

środa, 26 marca 2014

Muffiny marchewkowe

Dzisiaj inspiracja deserowa.
Jakiś czas temu miałam ochotę na muffiny w innym wydaniu niż tradycyjne albo czekoladowe. Jako, że nie miałam doświadczenia w pieczeniu i degustowaniu ciast marchewkowych, postanowiłam spróbować z muffinami.

Składniki:
* 1 szklanka tartej na drobnych oczkach marchewki,
* 3/4 szklanki mąki,
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* tarty imbir (ok. 1 cm),
* szczypta gałki muszkatołowej,
* 1/3 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Tradycyjnie jak to przy muffinach bywa mieszamy suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie do suchych wlewamy mokre i mieszamy celem połączenia wszystkich składników. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie musi, a wręcz nie powinno, być idealnie gładkie.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego!

sobota, 22 marca 2014

Fileciki pod serową kołderką

Zgodnie z życzeniem honorowego czytelnika z Dojczlandii, dziś inspiracja na niedzielny obiadek.

Składniki na 6 porcji.

Kurczak
* 6 mniejszych filetów z kurczaka,
* oliwa do smażenia,
* łyżka przyprawy do kurczaka,
* filiżanka płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.

Sos
* 2 serki camembert,
* 1/2 szklanki śmietany kremówki,
* łyżka masła,
* kostka rosołowa drobiowa,
* 2 łyżki mleka.

Filety oprószamy przyprawą i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy 2 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy do miękkości.
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową. Trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy śmietanę (ew. mleko dla rozrzedzenia).
Wyłożyć mięso na talerze. Każdy kawałek polać sosem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

piątek, 21 marca 2014

Calzone

Calzone

Włoska potrawa, różnica się od tradycyjnej pizzy tym, że jest zamknięta w zgrabny pierożek.

Nadzienia do calzone mogą być przeróżne. Ja najczęściej przygotowuję z serem, pieczarkami i cebulą. Można też nadziać mięsem mielonym z sosem pomidorowym, kompozycją różnych serów, kurczakiem curry... Co kto lubi. :-)

Podstawą jednak jest ciasto:

* 450g mąki pszennej,
* 1 łyżeczka soli,
* 16g świeżych drożdży,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 250 ml ciepłego mleka.

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać sól, oliwę, rozmieszać. Powoli dodawać mąkę i wyrabiać, dopóki ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i postawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia (ok. 30-40 min).
Wyrośniete ciasto zarobić jeszcze raz i podzielić na 3-4 części (w zależności od tego jakie wielkości pierogów chcesz osiągnąć). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć nadzienie i zlepić brzegi jak pieroga.
Piec na papierze do pieczenia albo blasze posmarowanej olejem przez ok. 15 min w temperaturze 200st. (góra-dół).

Smacznego!