piątek, 21 marca 2014

Calzone

Calzone

Włoska potrawa, różnica się od tradycyjnej pizzy tym, że jest zamknięta w zgrabny pierożek.

Nadzienia do calzone mogą być przeróżne. Ja najczęściej przygotowuję z serem, pieczarkami i cebulą. Można też nadziać mięsem mielonym z sosem pomidorowym, kompozycją różnych serów, kurczakiem curry... Co kto lubi. :-)

Podstawą jednak jest ciasto:

* 450g mąki pszennej,
* 1 łyżeczka soli,
* 16g świeżych drożdży,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 250 ml ciepłego mleka.

Drożdże rozpuścić w mleku. Dodać sól, oliwę, rozmieszać. Powoli dodawać mąkę i wyrabiać, dopóki ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i postawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia (ok. 30-40 min).
Wyrośniete ciasto zarobić jeszcze raz i podzielić na 3-4 części (w zależności od tego jakie wielkości pierogów chcesz osiągnąć). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć nadzienie i zlepić brzegi jak pieroga.
Piec na papierze do pieczenia albo blasze posmarowanej olejem przez ok. 15 min w temperaturze 200st. (góra-dół).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz