sobota, 22 marca 2014

Fileciki pod serową kołderką

Zgodnie z życzeniem honorowego czytelnika z Dojczlandii, dziś inspiracja na niedzielny obiadek.

Składniki na 6 porcji.

Kurczak
* 6 mniejszych filetów z kurczaka,
* oliwa do smażenia,
* łyżka przyprawy do kurczaka,
* filiżanka płatków migdałowych zrumienionych na suchej patelni.

Sos
* 2 serki camembert,
* 1/2 szklanki śmietany kremówki,
* łyżka masła,
* kostka rosołowa drobiowa,
* 2 łyżki mleka.

Filety oprószamy przyprawą i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlewamy 2 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy do miękkości.
W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową. Trzymamy na niewielkim ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy śmietanę (ew. mleko dla rozrzedzenia).
Wyłożyć mięso na talerze. Każdy kawałek polać sosem i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

1 komentarz: