środa, 26 marca 2014

Muffiny marchewkowe

Dzisiaj inspiracja deserowa.
Jakiś czas temu miałam ochotę na muffiny w innym wydaniu niż tradycyjne albo czekoladowe. Jako, że nie miałam doświadczenia w pieczeniu i degustowaniu ciast marchewkowych, postanowiłam spróbować z muffinami.

Składniki:
* 1 szklanka tartej na drobnych oczkach marchewki,
* 3/4 szklanki mąki,
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* tarty imbir (ok. 1 cm),
* szczypta gałki muszkatołowej,
* 1/3 szklanki oleju,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Tradycyjnie jak to przy muffinach bywa mieszamy suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie do suchych wlewamy mokre i mieszamy celem połączenia wszystkich składników. Pamiętajmy, że ciasto na muffiny nie musi, a wręcz nie powinno, być idealnie gładkie.
Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sprawdze ten przepis na dniach!!! Brzmi pysznie :) pozdrawiam AW ;)

    OdpowiedzUsuń