wtorek, 1 kwietnia 2014

Tiramisu

Dzisiaj inspiracja nas deser, na który miałam ochotę już od długiego czasu. Przepis leżał i czekał na wypróbowanie. I się doczekał. Wczoraj zrobiłam małą porcję z połowy podanych składników. Wyszło pysznie, aczkolwiek następnym razem chyba wolałabym przygotować tiramisu, tak by każda osoba miała swoją porcję. Teraz zrobiłam w niedużym pojemniku i ciężko wyciągać porcje na talerzyki. :-)

Składniki:
* 30dag podłużnych biszkoptów,
* 50dag serka mascarpone,
* 4 jajka,
* 4-5 łyżek drobnego cukru,
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 50ml alkoholu (amaretto, rum),
* 2 łyżki ciemnego kakao.

Zaparz kawę do nasączania biszkoptów.
Do dwóch osobnych misek oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp 3 łyżki cukru i ucieraj, aż będą puszyste. Do powstałej masy dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, początkowo łyżką, a później mikserem. W drugiej misce do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru i miksuj jeszcze przez minutę. Ubite białka dodaj do miski z kremem i delikatnie wymieszaj, aż powstanie puszysta masa.
Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj na dnie naczynia. Na ciastka wyłóż połowę masy, wyrównaj i posyp kakao. Identycznie ułóż na tym drugą warstwę.
Gotowy deser wstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz