środa, 3 grudnia 2014

Kompot korzenny

Witajcie!
 Lista swiatecznych potraw juz przygotowana. Bedzie pysznie, jak co roku. :) Obiecuje, ze podziele sie wszystkimi przepisami, jednak wszystko w swoim czasie.

Dzisiaj zdradze Wam jedna z moich slodkich tajemnic swiatecznych, a mianowicie przepis na przepyszny kompot korzenny. Dzieki temu, ze zawiera owoce cytrusowe, imbir i cynamon jest aromatyczny i rozgrzewajacy (idealny na mrozne wieczory).

Skladniki:

 * 200g suszonych sliwek,
 * 2 jablka,
 * 40g miodu,
 * 1 pomarancza (bez skorki),
 * 20g imbiru,
 * 1 banan,
 * 5g cynamonu,
 * 4 gozdziki,
 * 1/4 laski wanilii,
 * 200g cukru (ja daje mniej),
 * ok.1,5l. wody.

Sliwki pokroic na polowki. Jablka obrac, pokroic w cwiartki. Pomarancze i banana pokroic w plastry. Imbir obrac i zetrzec na drobnej tarce.
 Do duzego garnka wlac wode, wrzucic wszystkie owoce i przyprawy. Gotowac na wolnym ogniu ok. pol godzinki. Po tym czasie sprobowac i doslodzic do smaku wedle uznania.

Smacznego!




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz