Witajcie!
Dzisiaj kolejna potrawa z mojej swiatecznej listy - pyszny schab ze sliwka. Nie ma co sie rozwodzic nad opisem, bo smak mowi sam za siebie. Pycha! Tak przygotowany schab nadaje sie zarowno na obiad, jak i jako wedlina na kanapki.
Skladniki:
*1,5kg schabu (najlepiej takiego bez kosci),
* ok. 400g suszonych sliwek,
*oliwa z oliwek,
*majeranek (ilosc w zaleznosci od upodobania, ok. 2 lyzki),
*sol, pieprz.
Schab oczyscic z blon. W srodku wydrazyc dziure dlugim nozem i w powstaly otwor upchac sliwki.
Przygotowac marynate z oliwy i przypraw. Nasmarowac mieso i tak przygotowane odstawic na noc do lodowki.
Schab piec w rekawie do pieczenia w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz